Scroll to Content

TE KOOP: KASTEEL VAN KORTENAKEN

VRAAGPRIJS: €3.500.000,-

KORTENAKEN, VLAAMS-BRABANT


BESCHRIJVING

Kasteel van Kortenaken (ook wel kasteel  van Troyen, vernoemd naar de Keulse familie Troyen en oprichters  van het oorspronkelijke waterslot uit de 14e Eeuw), kenmerkt zich zowel van renaissance, neorenaissance als negotiek.

Het kasteel is gelegen in een prachtig parkdomein van ca 25ha met prachtige historische bomen en meerdere vijvers. Naast het kasteel bevat het domein een hoeve in carré vorm. Het kasteel is volledig gerenoveerd de laatste jaren en is zeer hoogwaardig afgewerkt. Het kasteel telt 9 slaapkamers en badkamers, vele prachtige stijlsalons, clive christian-stijl keuken, en een sfeervolle bar.

GESCHIEDENIS

Kasteel van Kortenaken kent een rijke historie; Aan het begin van de verlichte achttiende eeuw stond vlakbij de plek van het huidige kasteel een oud met grachten omwald kasteel, met een forse poorttoren met ophaalbrug. Dit vervallen kasteel veranderde in 1753 van eigenaar en werd kort daarop gesloopt. Daarnaast stond het oude ‘Cense van Troy’ , dat de functie en de naam van het kasteel overnam en tot een nieuw kasteel werd uitgebouwd. De bouwvallige kapel werd gesloopt en het huis veranderde in een fraai buitenverblijf, dat al snel werd uitgebreid met een schuin uitgebouwde salon.

In een latere fase werden de aangebouwde stallen gesloopt en het kasteel verder uitgebouwd. Tegelijkertijd gingen de heerlijke rechten van het eerdere Troy over op dit compleet nieuwe kasteel. Na een aantal renovaties, waarvan sommige nodig waren als gevolg van vernielingen in oorlogsperioden, kreeg het kasteel zijn huidige vorm en aanzien.

Rond de vorige eeuwwisseling was het een mode om grote buitenverblijven in neogotische stijl te bouwen, met een romantisch kasteel uiterlijk. Ondanks die mode is het kasteel van Kortenaken een kasteel met een historie van adellijke bewoners. Het kasteel wordt nog altijd ook het Kasteel de Wouters d’Oplinter genoemd, naar de laatste adellijke bewoners. Deze familie heeft het kasteel twee eeuwen in familiebezit weten te behouden.


KENMERKEN

VERKOOP VAN AANDELEN

PERCEELSOPPERVLAKTE: 25HA

MOGELIJKHEID TOT AANKOOP VAN +/- 45HA  AANPALENDE (LANDBOUW)GRONDEN

WOONOPPERVLAKTE: 1300 m2

EPC ATTEST: IN AANVRAAG


STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN

Beschermd monument: Neen

Stedenbouwkundige vergunning ontvangen : JA

Verkavelingsvergunning : NEEN

Meest recente stedenbouwkundige bestemming met benaming van het plannenregister : Parkgebied

Voorkooprecht : Neen

Dagvaarding voor inbreuk op de stedenbouwkundige voorschriften : NEEN

Aanvullende stedenbouwkundige gegevens : Niet meegedeeld

Overstromingsgevoeligheid van uw vastgoed : Onroerend goed, niet gelegen in een overstromingsgebied


INFO & BEZOEK

immoprestige
chateau a vendreschermafbeelding-2016-10-04-om-04-08-50
te koop leuvente koop diest